Tříletý učební obor zakončený získáním výučního listu. Praktická výuka probíhá v 1. r. ve škole a ve 2. a 3. ročníku na smluvně zajištěných pracovištích. Učební obor je přednostně určen pro žáky s doporučením pedagogicko-psychologické poradny ke skupinové integraci.
Uplatnění: Ve stravovacích zařízeních.
Po ukončení studia absolvent ovládá
- Předběžnou úpravu surovin a potravin
- Dodržuje zásady bezpečného a hygienického zpracování potravin
- Správně ošetřuje, uskladňuje a konzervuje potraviny
- Bezpečně manipuluje se stroji a zařízeními
- Zná technologické postupy přípravy pokrmů a nápojů
- Umí připravovat pokrmy studené a teplé kuchyně
- Umí připravit základní dietní pokrmy
- Ovládá základy jednoduché obsluhy
- Ovládá úklidové práce na pracovišti a provozu
Vyučovací předměty
Všeobecně vzdělávací
Český jazyk a literatura, matematika, občanská výchova, informační a komunikační technologie, tělesná výchova
Odborné
Technologie, potraviny a výživa, zařízení závodů, stolničení, hospodářské výpočty, odborný výcvik
Rozvržení výuky
- V prvním a druhém ročníku se střídá týden teoretické výuky s týdnem praktické výuky
- Ve třetím ročníku střídají 2 dny teoretické výuky a 8 dní praktického výcviku
Pracoviště odborného výcviku
- V prvním ročníku ve školních výcvikových kuchyních pod dozorem vyučujících odborného výcviku
- Ve druhém a třetím ročníku na odloučených pracovištích (školní jídelny, závodní jídelny, hotely, lázeňské domy v regionu) pod dohledem instruktorů odborného výcviku s možností odměny za produktivní práci
Ukončení studia
Závěrečná zkouška, získání výučního listu, získání Europassu
Možnosti uplatnění
- Příprava na výkon stanoveného okruhu pracovních činností povolání kuchař
- Absolventi se uplatní v zařízeních poskytujících stravovací služby