close

SŠŽ Planá se prezentuje v gastronomických soutěžích

Jarní kuchařská soutěž

V Plzni 27. března 2019 se konala pod záštitou Odborné školy výroby a služeb, Plzeň „Jarní kuchařská soutěž" na téma „Tři oříšky pro Popelku". V kategorii kuchař reprezentovala naši školu děvčata 2. ročníku oboru Kuchařské práce Anna Buriánová a Sára Rajtmajerová pod odborným vedením učitelky odborného výcviku a odborných předmětů Bc. L. Petříkové. Úkolem soutěžících bylo zhotovit zdravou svačinu, která musela zahrnovat oříšky, jeden druh pomazánky a netradiční salát včetně nápoje. Druhý soutěžní úkol spočíval v přípravě rautové mísy pro 4 osoby s třemi druhy předkrmů, při kterém bylo nutno použít zahraniční potravinu. Příprava slavnostního stolu na téma „Tři oříšky pro Popelku" byl třetí soutěžní úkol. Soutěžící museli vše připravit ve stanoveném čase 2,5 hodiny. Porota hodnotila techniku zpracování, kreativitu, vzhled a chuť, dodržení témat, chuť i originalitu pokrmů. Soutěžící obdrželi body i za čistotu svého pracoviště, hygienu a dodržení bezpečnost práce. Body naopak mohli ztratit například za nedodržení časového limitu.

Naše soutěžící žákyně připravily:
Kozí sýr s  ořechovo medovou krustou podávaný na celozrnném chlebu zdobený čerstvým tamarilem
Pomazánka z pečené červené řepy na tymiánu zdobná výhonky china rose a chipsem z řepy
Čirok salát s restovanou mrkví na kurkumě podávaný s rozinkami
Liči lasí se zázvorem zdobený živým květem
Conchiglioni plněné špenátovým kuskusem doplněné cherry rajčátkem
Měšec ze Schwarzwaldské šunky plněný čerstvou mozzarellou
Hermelínový salát v mangovém kornoutku zdobený hroznem a řeřichou

V konkurenci žáků z dalších jedenácti škol dokázaly naše žákyně, že jsou schopny zvládnout nelehké menu ve stanoveném čase, zvládnout zásady hygieny a bezpečnosti práce a dokáží si organizovat práci i bez přímého vedení učitele. Děvčata dosáhla na stupně vítězů a získala 1. místo. Za skvělou reprezentaci školy jim patří veliké poděkování a velká gratulace.

Za SŠŽ Planá
Bc. Ladislava Petříková